petek, 30. december 2011

Bodi zvezda, ne meči petard!




Na Facebooku sem zasledila odlično akcijo skupine 'Pes - moj prijatelj,' z imenom "Bodi zvezda, ne meči petard!" In ker se mi zdi res izredno pomembno, da ljudje dojamejo kakšno nespametno dejanje je to, želim z vami deliti kanček te akcije. Če se zamisli le ena sama oseba, bo to že boljše kot nič. Angažirajte se in poučite svoje znance, prijatelje, sodelavce in sosede kaj pomeni pok petard za nemočno žival, ki si ne zna pojasniti pomena vržene petarde. Še sama si ne znam razumno pojasniti zakaj bi nekdo kupil škatlo petard, dal za njo toliko in toliko €, nato pa čisto navdušeno metal petarde na tla in evre v zrak. Halo??? Je to komu logično?? NEE! Dajte se zresnit in pomislite na druge čudovite strani novoletnih praznikov. Saj ni bistvo v tem čigava petarda bolj poči, bistvo je v toplem nasmehu in dobri misli, ki jo nosimo s seboj. Da o poškodbah, ki jih petarde prinesejo sploh ne govorimo. 

Torej: ŽIVALI se BOJIJO POKA! Ne razumejo kaj se dogaja in VELIKO bolje slišijo kot ljudje. Mlad človek sliši zvoke do 20.000 Hz, pes pa nekje med 47.000 in 65.000 Hz. Številke povedo vse. 

Poskrbite da bodo prazniki lepi tudi na naše štirinožne ljubljenčke, ne pa da bodo dneve in noči preživljali ob pokih. Med posledicami pokov se lahko pojavijo velika panika in pobegi. Ne pozabite pa tudi na druge hišne ljubljenčke: mačke, glodalce in ptice. Zanje so poki prav tako nadležni, čeprav tega ne pokažejo tako izrazito kot psi.



In kako lahko sami omilite prestrašenost živali? 

Ne puščajte jih same doma. Če jih že morate pustite same, naj bodo v prostoru, ki je zvočno najbolj izoliran, ali prižgite radio. Ker jih vznemirijo tudi vizualna znamenja pirotehničnih sredstev, zagrnite zavese, zaprite polkna ali spustite žaluzije. Če se od doma odpravljate za dlje, ljubljenčka prepustite v varstvo komu, ki jo žival pozna in ji zaupa.

Vaš odziv pa naj bo: 

Če psa zunaj prestraši pok, ga ne tolažite z božanjem, saj s tem le potrjujete njegov odziv, da je prav bati se pokov. Ne glede na to, ali ste zunaj ali v stanovanju, njegovo pozornost raje preusmerite na priljubljeno igračko.V skrajnih primerih se živalim predpisujejo tudi pomirjevala (na rastlinski ali kemični osnovi). O tem se posvetujte z veterinarjem. 

Tudi pri nas se vsakodnevno srečujejmo s poki petard in ker vem, da besede ne bodo zalegle in da se ljudje, ki to počnejo ne bodo spremenili (NIKOLI) mi preostane le še to, da si rečem: 'Naj bo že konec teh praznikov!' :( Kaj bo 31. si pa ne upam niti pomisliti. :( 

Imejte se radi in bodite še posebej pozorni do svojih ljubljenčkov v teh dneh! So čudoviti prijatelji in najboljša družba v še tako črnih dneh ... ljudje pa jim tega marsikdaj ne znamo vrniti. :( Zato zdaj hitro do svojega kosmatinca in ga OBJET! Vesel vas bo! ;)

M.



Pin It

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Iskreno se ti zahvaljujem za tvoj komentar! :)
Thank you so much for your comment.